luni, 14 octombrie 2013

Ultimul Zburator: Cinematografia iese din bermude si intra in pantaloni de piele

Mitul zburatorului romanesc - sau incubus, mai pe europeneste - a strans in el toata senzualitatea brutala si uneori grobiana a neamului.Povestea fiintei mitice o stim toti: este strigoiul care vine noaptea si chinuie fetele care dau in parg. Le trimite fantasme erotice, le amageste cu mangaieri, le seaca de energie apoi dispare.
Frumuseatea povestii merge mai departe de tenta vadit erotica.

Zburatorul este un soi de reprezentare a maturizarii fiziologice, primul pas de la impulsurile sexuale si instinctive ale puberilor pana la arta seductiei stapanita de cei care au iubit si au jelit o dragoste moarta cel putin o data in viata.

In urma vizitelor nocturne, au de suferit si cel care tortureaza si cea care isi primeste supliciul cu placere. Niciunul dintre ei nu cunoaste implinirea molcoma, moale, calduta si sigura a iubirii. Calau si victima, duc pe umeri povara unei singuratati in doi, a unei enclavizari emotionale refulata doar prin placerea trecatoare a carnii.

Adica cel putin asta am citi eu printre randuri in cele 2 minute de trailer al filmului romanesc "Ultimul Zburator". Este o poveste de dragoste with a twist, despre doua suflete complet diferite. De fapt, diametral opuse, aflate in cautarea echilibrului perfect. Ano Kato. Precum in cer, asa si pe pamant.


Zanoni este zburatorul care strabate lumea pe motor si suceste mintile fetelor s-asa zalude de dor si tanjala. Drumurile lui se opresc pana-n pragul Elizei, o fata desprinsa dintr-un cu totul alt univers decat al sau.(Dar cum ai vrea sa ma cobor/Au nu intelegi tu oare?...)

Realitatea rece se impleteste cu lumea basmului intr-o armonie perfecta, intr-o contopire de inimi si trupuri, de recunoastere si acceptare a trecutului. In literatura, ar fi ceea ce se numeste bildungsroman. Cele doua personaje pleaca impreuna intr-o calatorie initiatica insa implinirea si desavarsirea o vor atinge doar atunci cand vor avea curaj sa priveasca in profunzimea propriei fiinte. Catharsis prin iubire, catharsis prin empatie.

"Ultimul zburator" este o productie 100% romaneasca, finantata din surse private. Pelicula este prima parte a trilogiei "Promissum", incadrata in realismul magic.  Este primul film autohton de acest gen si a imbracat forma unui basm modern, unde bidiviii sunt inlocuiti cu motoare puternice, pantalonii de piele au luat locul armurii, Ileana si-a taiat cositele si s-a facut cantareata iar lumea reala si lumea onirica se intretaie si se contopesc pana ajung la echilibru. Ano Kato.

LANSARE: 14.02.2014

REGIA: Ovidiu Georgescu

SCENOGRAFIE: Ovidiu Georgescu, Mihai Manescu, Teo Herghelegiu

DISTRIBUTIE: Gabriel DUTU, Iulia VERDES, George IVASCU, Constantin COTIMANIS, Marius BODOCHI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu